Jacob & Ingeborg Appel

Stenen er fra Hundsbæk Plantage, som Skibelundforeningen havde part i. Sønderjydsk Skoleforening, Sprogforeningen og Dansk Skoleforening for Flensborg og Omegn ville mindes Jacob Appel (1866-1931). Han gik på Skibelund Friskole, på Askov Højskole, på Polyteknisk Læreanstalt og kaldtes i 1890 til Askov som lærer og ægtede året efter Schrøders datter. 1906-28 var ægteparret forstandere. Appel sad i Skibelundforeningens bestyrelse fra 1910 og var formand 1921-28. Gennem foreninger og udvalg prægede han dansk skole- og kirkepolitik. Han var minister for kultur 1910-13, for undervisning 1920-24 og for kirke 1922-24. I fortrolighed med egnens vilkår sikrede ”de appelske skolelove”, at dansktalende syd for grænsen fik dansksproget skole og vice versa. Da Ingeborg ­Appel (1868-1948) døde, ville man sætte et selvstændigt minde over hendes trofaste arbejde for egnen, for kvindegymnastikken og kyndig ledelse af højskolen. Det endte dog med, at man i 1960 på stenen slettede foreningernes navne, og der mindes ægtefællerne under ét. 1944-teksten er sat af Askovkunstneren Hermod Knudsen. Stenen blev indviet på Jacob Appels fødselsdag den 23. april 1944 og Ingeborg Appel blev tilføjet i 1960.

• Produktion: Vejen Kunstmuseum
  • Foto: Pernille Klemp, Designmuseum Danmark
  • Tekst: Teresa Nielsen, museumsleder.

2 tanker om "Jacob & Ingeborg Appel"

1. Mikkel Appel

Tak for den flotte sten, den har jeg set i min barndom, og på min 42 årige fødselsdag bliver jeg glad og stolt over min slægt og bærer af efternavnet Appel. Billedet er flot og jeg bliver glad :-) .

Hvis i har lyst til at invitere mig til noget, alene, så er i velkommen :-) .

Svar
    1. Finn Rasmussen Forfatter

Kære Mikkel Appel.
      Tak for dine pæne ord om stenen. Skibelundforeningen arbejder for at bevare krattet og de gamle mindesmærker, så vi er glade for positive tilbagemeldinger.
      Hvis du skulle være interesseret i at blive lodejer (af krattet), så send mig en besked. Vi har ca. 100 lodejere i foreningen, hvis kontingent bidrager til, at vi kan vedligeholde krattet. Det koster et engangsbeløb på 500 kr. for at få lodejerbrevet og dertil kommer et årligt kontingent – i øjeblikket 200 kr.
      Jeg ved ikke helt, hvad du mener med at invitere dig? Er du interesseret i at deltage i vores generalforsamling? Eller er du interesseret i at fortælle om Appel-familien for foreningen?

Svar